...zostawił mnie na lodzie... Problem, kiedy wprowadzasz zmiany w motocyklu i nie jest już oryginalny, jak w moim przypadku, polega na tym, że jeśli pojawiają się problemy różnego rodzaju, trudno jest odróżnić możliwe przyczyny awarii. Mój motocykl ma dziury w przyspieszaniu od czasu, gdy zmieniłem wałek rozrządu i oszalałem, próbując na próżno naprawić mapowanie. Więc wydałem niepotrzebnie pieniądze na wymianę różnych czujników (ale sonda lambda faktycznie padła), a drugiego dnia w końcu zmiłował się nade mną i ten kawałek (gówna) w końcu się poddał, okazując się odpowiedzialnym za przynajmniej część problemów... (Nawiasem mówiąc, jest to notorycznie wadliwy element w serii R1200, podczas gdy na naszych F800 prawie nigdy się o tym nie słyszało) oto kilka zdjęć
To to ustrojstwo, które znajduje się pod siedzeniem, tuż nad zbiornikiem i zarządza pompą paliwa (więc jeśli pompa się uruchomi, nie kręci się i motocykl już nie jedzie...) Otworzyłem go, żeby zobaczyć, co się stało...
Obrazy nie pozostawiają wątpliwości, jest usmażony...
Dobrze go wyczyściłem z czarnej silikonowej osłony, żeby zobaczyć, z czego jest zrobiony
Bardzo prosty obwód regulacji PWM, który zmieniali już tysiące razy w BMW (wiele kodów zostało zmienionych w czasie z powodu jego ciągłej zawodności) Koszt u dealera: 130€, nie ufam, żeby wziąć go używanego i w każdym razie niewiele można znaleźć w sieci. Poza tym mój jest jeszcze z tych starych (zarówno pod względem kodu, jak i wyglądu, nowe są czarne) Zamówiony ze zniżką za 120€... na razie jeżdżę z obejściem, które zrobiłem kanibalizując część
W ten sposób pompa powinna zawsze pracować z maksymalną mocą, bez regulacji... To nie jest idealne, ale wracasz do domu (następnym razem) i znam motocyklistów, którzy wyczerpani tysiącami wymian regulatora, teraz trzymają bezpośrednio obejście i jeżdżą tak od jakiegoś czasu... Fakt, że motocykl teraz znowu jeździ, ale że biegi jałowe są znowu nieregularne, a dziura w przyspieszeniu nadal występuje, sprawia, że wątpię w pompę paliwa... Zamówiłem już jedną w sieci, kod BOSCH 0 580 454 094 (która powinna być kompatybilna z naszą), ponieważ BMW daje ci cały kompletny system pompy, który kosztuje fortunę i tutaj też nie wiem, czy mam zaufać i wziąć używaną... Tunel się nie kończy...[B)]