Czego brakuje Motoscan, moim zdaniem, to naprawdę dobrej instrukcji obsługi i przewodnika interpretacyjnego.
Zgadzam się całkowicie, ale niestety to właściciele/użytkownicy/członkowie forum będą musieli stworzyć ten przewodnik, istnieje (lub mogła istnieć) grupa na Facebooku dla MotoScan, ale Facebook po prostu nie jest medium dla tego typu rzeczy, fora są lepsze z możliwością wyszukiwania wątków, dedykowane forum MotoScan byłoby jeszcze lepsze.
W "Kodowaniu" jest mnóstwo rzeczy, które wyglądają interesująco, ale nie odważę się ich dotknąć ze strachu przed uszkodzeniem mózgu. (Zastanawiam się, czy istnieje sposób na "zresetowanie" do ustawień fabrycznych, jeśli zmienisz coś, czego nie powinieneś?)
Bawiłem się mnóstwem ustawień w kodowaniu. Nie znam sposobu na przywrócenie ustawień fabrycznych, ale zawsze robię zrzuty ekranu z mojej aplikacji MotoScan, zanim dokonam jakichkolwiek zmian, wtedy mogę mieć pewność, że mogę wrócić do oryginału. Nie sądzę, żeby można było uszkodzić mózg poprzez zmiany w kodowaniu, moim zdaniem tak jest, gdy próbuje się aktualizacji oprogramowania układowego.
Rzeczy, którymi bawiłem się w kodowaniu, to między innymi:-
Dodawanie TPMS, udokumentowane na tym forum i działało.
Dezaktywacja wyłącznika blokady podpórki bocznej, nie udało się tego osiągnąć. Pomysł polegał na możliwości zrobienia tego na poboczu drogi w przypadku awarii wyłącznika podpórki bocznej, pomyślałem, że może się to przydać.
Dezaktywacja kompensacji temperatury TPMS. Byłem po prostu ciekawy.
Zmiana dźwięku alarmu. Znowu tylko patrzyłem i zastanawiałem się, jakie są inne dźwięki alarmu.
Pewnego razu napisałem do nich i zapytałem o dalsze informacje, a oto odpowiedź, którą otrzymałem - niezbyt pomocna...
"Witaj,
Kodowania nie są udokumentowane w BMW i nie mamy więcej informacji niż to, co jest wyświetlane w aplikacji.
Ustawienia fabryczne są przechowywane tylko na serwerze BMW i nie mamy do nich dostępu."
Pod tym względem mam pewną sympatię dla MotoScan, mogą oni zhakować mózg motocykli, ale interpretacja tego, co wszystko robi, to inny poziom.