Zajęło to trochę czasu, ale Steve w końcu zauważył zmianę na moich zdjęciach z F900XR, zamiast F800GT.
Małe tło. Kiedy znowu zacząłem jeździć, kupiłem skuter Suzuki Burgman 400. Sprzedałem ten pomysł mojej żonie... która wcale nie była z tego zadowolona... jako sposób na zaoszczędzenie pieniędzy. Wkrótce potem złapałem gwóźdź i musiałem wymienić tylną oponę. Jej komentarz brzmiał: "Myślałam, że to miało nam zaoszczędzić pieniądze". Spojrzenie i ton głosu były... cóż, nigdy więcej nie chcę tego doświadczyć. Przewiń do przodu do momentu, gdy odbyłem jazdę próbną na F800GT i mi się spodobało. Zapytałem ją: "Jeśli stwierdzę, że ten BMW mi się podoba, czy miałabyś coś przeciwko temu, żebym kupił jeden?" Jej odpowiedź brzmiała: "Tak, mam coś przeciwko. Ale wiem, że i tak to zrobisz". A w zeszłym tygodniu mówi mi, że chce, żebym kupił nowy motocykl. A kiedy się zawahałem, nalegała, żebym kupił nowy motocykl. Cuda się zdarzają. I tak zrobiłem.
Przez jakiś czas "oglądałem wystawy". Jest kilka ciekawych motocykli, ale niektóre są jak dotąd dostępne tylko w Europie, a większość była cięższa niż chciałem. Moje kryteria zawsze były:
- Poniżej 1000 cm3.
- Poniżej 500 funtów.
- Owiewka, aby chronić mnie przed zimnem i wilgocią.
- Napęd wałem, najlepiej lub napęd pasem. Ze świadomością, że niewiele motocykli ma napęd wałem lub pasem. Prawie wszystkie są napędzane łańcuchem.
Zabrałem F800GT do dealera i odbyłem jazdę próbną XR. Byłem zaskoczony. XR wydaje się bardziej stabilny podczas ruszania lub zatrzymywania się. Tego się nie spodziewałem. COG jest rzekomo wyższy z wysoko umieszczonym zbiornikiem paliwa, a jednak mogę być prawie w miejscu i idealnie wyważony. Siedzisko jest wyższe, więc zamieniłem je na niskie siedzisko i jest zaskakująco wygodne. Jazda do mostu Rainbow zajęła około 5 godzin, a jednak nie miałem obolałego tyłka.
Elektronika jest wystarczająco łatwa w obsłudze. I wszystkie te rzeczy, które powiedziałem wcześniej o tym, że nie potrzebuję tempomatu itp... cóż, zapomnij, że kiedykolwiek to powiedziałem.
Tryby jazdy, Rain, Road, Dynamic i Dynamic Pro... one faktycznie coś robią. Do tej pory używałem tylko trybów Road i Dynamic. Road bardzo przypomina GT. Ładne hamowanie silnikiem. Mniej więcej taka sama reakcja na gaz. Ale Dynamic... wow! To uzależnia. Wierzę, że sposób działania Dynamic jest taki, że wyczuwa, jak szybko kręcisz przepustnicą... a nie jak daleko kręcisz przepustnicą. To zupełnie inne odczucie. Przekręć przepustnicę tylko trochę... ale zrób to szybko... a reakcja motocykla jest natychmiastowa. To wywoła uśmiech na twojej twarzy.
Zarządzanie wiatrem wydaje się lepsze niż w moim GT z szybą Madstad. To mnie zaskoczyło. Jazda obok ciężarówki lub silny boczny wiatr nie wydają się wpływać na motocykl.
Negatywy... żadnych dotyczących samego motocykla, tylko dotyczących procesu zakupu, licencjonowania i uzyskiwania akcesoriów. We wtorek poszedłem sfinalizować sprzedaż, a sprzedawca powiedział mi, że niskie siedzenie będzie mnie kosztować 500 dolarów. Co!?!?! Byłem wkurzony i gotowy do wyjścia. Zmienili zdanie w tej sprawie. Następnie, kiedy wszedłem do Internetu, aby zgłosić sprzedaż GT, odkryłem, że doliczyli teraz opłatę w wysokości 14 dolarów. 8 dolarów z tego było na nowe promy. Co ma moja sprzedaż motocykla do systemu promowego? I wreszcie, kiedy czujesz, że zostałeś oskubany do cna przy zakupie motocykla... jeszcze nie skończyłeś. Miałem boczne kufry SW-Motech Trax na GT i planowałem umieścić je na XR. Nie. SW-Motech nie importuje osprzętu montażowego na rynek amerykański dla XR. Więc szukam innych alternatyw, które mogę rozsądnie dostać, które wykonają zadanie. Revzilla dała mi zły link do osprzętu montażowego, kiedy poprosiłem o poradę. W ogóle nie działałoby to w przypadku toreb, które wybrałem. Więc wciąż pracuję nad niektórymi z tych szczegółów.
Ale jestem zadowolony z motocykla. A moja żona ani razu nie narzekała na to, ile to kosztuje. To już samo w sobie jest wygraną.
Chris